Fed’in bu yıl kaç faiz artıracağı, artırımlara Mart ayında başlayıp başlamayacağı gibi konular gündemin ana maddesini oluşturmaya devam etti. Ancak özellikle geride bıraktığımız hafta, Fed’in Mart ayında 25 yerine 50 baz puan artırım yapması gerektiğine ilişkin görüşler çoğalmaya başladı. Piyasanın tam olarak hazırlıklı olmadığı bu senaryonun çok konuşulmaya başlanmasıyla birlikte piyasalarda tedirginlik oluştu.
“ABD – Rusya gerilimi”
ABD Başkanı Biden, Rusya’nın Ukrayna sınırına asker yığmasına yönelik yaptığı açıklamada, Rusya’nın sınırı geçmesi durumunda bedelinin ağır olacağını belirtti. Rusya – Ukrayna arasındaki gerilim artarken, ABD’nin de devreye girmesi sonrasında piyasaların hali hazırda Fed yüzünden oluşan tedirginliği daha da yükseldi.
“Petrol 8 yılın rekor seviyelerinden geri çekildi”
OPEC+ çabaları, fiziki talebin artması, OPEC+’nın kotayı gevşetmesine rağmen kotayı dolduracak üretime ulaşamaması ve jeopolitik riskler petrol fiyatlarının 2014’yılındaki serbest düşüşten bu yana en yüksek seviyelerine ulaşmasını sağladı. Hafta içinde petrol fiyatları ABD’de artan petrol stoklarının da etkisiyle bir miktar düzeltme gerçekleştirdi.
““ÖNE ÇIKANLAR”
“Fed yılık ilk toplantısını gerçekleştirecek”
Fed yılın ilk toplantısını 25 – 26 Ocak tarihlerinde gerçekleştirecek. Para politikası beyanatı ve basın konferansı 26 Ocak Çarşamba günü gerçekleştirilecek. Toplantıda faiz konusunda henüz bir adım beklenmiyor. Ancak varlık alımlarının seyri ve sonrasında izlenecek politikaya ilişkin piyasanın ipuçlarına ihtiyacı var. Piyasanın son dönemde ortaya çıkan fazla sayıdaki senaryoyu eleyebilmesi için yönergelere ihtiyacı var.
Bu yıl kaç kez faiz artırılacağı, bilançonun daraltılmasına ne zaman başlanacağı, Mart’ta 25 yerine 50 baz puan artırımı gibi bir ihtimalin bulunup bulunmadığı merak ediliyor. Bunlara ilişkin sağlanabilecek ipuçları piyasaların rotaya hazırlanabilmesi için kritik öneme sahip. Mart ayında gerçekleşecek beyanat ile birlikte yayımlanacak projeksiyonlar daha fazla fikir verebilir. Ancak Mart ayıyla birlikte gerçekleştirilebilecek faiz artırımı birçok değişkeni beraberinde getirebileceği için daha net bir tablonun önümüzdeki hafta gerçekleştirilecek beyanatta sağlanması bekleniyor.
GCM Yatırım Araştırma Departmanı beklentimiz Fed’in Ocak ayında politika faizini değiştirmeyeceği yönünde bulunuyor.
“Fed sonrası yoğun Perşembe: Büyüme, istihdam ve dayanıklı mal siparişleri”
Fed beyanatından bir gün sonra ABD’de yoğun bir veri akışı bulunuyor. ABD 4. Çeyrek büyümesinin bir önceki çeyreğe göre 5,8% oranında oluşması bekleniyor. Fed’in endişelerinden biri para politikalarında normalleşirken büyüme ve istihdamın önünü kesmemek. Dolayısıyla veri yakından takip edilecek. Aynı saatte dayanıklı mal siparişi ve işsizlik haklarından yararlanma başvuruları verileri izlenecek. Dayanıklı mal siparişlerinin Aralık ayında bir önceki aya göre 0,2% düzeyinde gerilemesi bekleniyor.
“TCMB enflasyon raporu düşüşü işaret edecek mi?”
TCMB 27 Ocak Perşembe günü enflasyonu raporunu yayımlayacak. Politika yapıcılardan enflasyonun Ocak ayında zirve yapıp sonra geri çekilebileceğine yönelik açıklamalar sonrası rapor merakla bekleniyor. Rapor aynı zamanda son dönemdeki faiz indirimleri ardından ılımlı bir politikaya geçilip geçilmeyeceği konusunda da fikir sağlayabilir.
“İmalat ve hizmet aktivitesi rakamları takip edilecek”
Haftanın ilk işlem günü Euro Bölgesi, İngiltere ve ABD’de imalat ve hizmet aktivitesine ilişkin öncü PMI verileri takip edilecek. Birçok sektör ve ülkede imalat ve hizmet aktivitesinde olumlu seyir sürse de, Eylül – Ekim döneminden bu yana net bir ivme kaybı söz konusu. Bunun sona erip ermeyeceği tek veride belli olmayacaktır. Ancak Omicron varyantının olası etkilerini gözlemleyebileceğiz.
“Kanada Merkez Bankası’ndan değişiklik beklenmiyor”
Hafta ortasında Fed beyanatı öncesinde Kanada Merkez Bankası para politikası beyanatı takip edilecek. Banka’nın her halükarda bir müdahale gerçekleştirmesi beklenmiyordu, ancak geride bıraktığımız hafta Aralık ayı enflasyonunun gerilemesi de buna yardımcı olan faktörlerden biri oldu.
Kaynak GCM Yatırım
Hibya Haber Ajansı