Pleksi Levha, çoğu zaman ağırlıklı olarak polimetil metakrilat (PMMA) kullanılarak üretilen ve hafif, uygun fiyatlı ve dayanıklı plastik malzemelerdir.
Pleksiglas genellikle, görünümlerinin camdan daha etkileyici olması ve bazı fiziksel, kimyasal ve mekanik özellikleri için seçilir. Pleksi levhalar, her alanda çok çeşitli uygulamalar için kullanılır.
Örneğin, güneşlikler, havuz çevreleri, mobilyalar, döküm ve ekran baskıları, aydınlatma, vitrinler, döşemeler ve daha fazlası. Pleksiglaslar, her şekle uygunluk gösterebilen ve istenen görünümlerin çok kolay elde edilmesini sağlayan döküm levhalara da sahiptir.
Pleksiglas döküm levhalar, çoğunlukla, lüks havuz tasarımlarında, süslemelerde ve aydınlatma için kullanılır. Ayrıca, bazı durumlarda, pleksi levhalar cam görünümlü akrilik levhalara da tercih edilebilir.
Akrilik levhalar, esnek, ucuz ve cama harika bir alternatiftir. Pleksiglas levhalar, hem UV ışınlarına hem de darbelere dayanıklıdır ve çoğu durumda, camın yanı sıra metal ve ahşap gibi alüminyum, alüminyum alaşımlı türler ve diğer malzemelerden daha hafiftir.
Pleksiglas levha üretimi, polimetilmetakrilat esaslı termoplastik bir malzeme olan Pleksi veya Pleksiglas döküm akrilik levhadan yapılır. Pleksi levhalar, hassas makine ve teknoloji ile üretilirken, üretimde “döküm” tekniği kullanılmaktadır. Üretimde, akrilik maddelerin sıcak hava ile eritilmesi sağlanarak, çeşitli kalınlıklarda pleksi levhalar oluşturulmaktadır. Pleksi levha üretiminde, genellikle 2 mm ile 40 mm arasında kalınlıkta levhalar üretilmektedir. Pleksi levhalar, çoğunlukla şeffaf, beyaz veya buzlu olarak üretilir ve değişik kullanım alanlarına yönelik olarak özel olarak tasarlanabilir.
Pleksi levha üretiminde, çoğunlukla döküm tekniği kullanılır. Bu teknik, akrilik maddelerin sıcak hava ile eritilmesi ile oluşturulan pleksi levha üretiminde kullanılan bir yöntemdir. Pleksi levhaların üretiminde, eritilmiş akrilik maddelerin, kalınlıklarına göre özel şekillerde akışkan bir hale getirilir. Ardından, bu akışkan madde, uygun kalınlıkta şekillendirilmiş bir plaka üzerine aktarılır. Plaka üzerindeki maddenin sertleşmesi için, plakanın ısıtılması sağlanır ve pleksi levha oluşturulmuş olur.
Pleksiglas levha üretiminde, ısıtma işlemi esnasında, oluşan gazlar ve buharlaşmalar dikkate alınarak, üretim alanındaki hava kalitesine dikkat edilmesi gerekmektedir. Pleksi levhalar, üretim işlemi esnasında çeşitli işlemlerden geçmektedir. Bu işlemler arasında, elektrostatik boyama, kabartma, yoğunluk kontrolü, kesme, kesme cilası, lazer kesme, cetvelde kesme, tekstüre edilmiş kesim, kırılma testi ve dış görünüm kontrolü sayılabilir.
Üretim işlemi tamamlandıktan sonra, pleksi levhalar, kullanım alanına uygun olarak, çeşitli boyutlarda ambalajlanarak pazara sunulabilir. Pleksi levha üretimi, özel olarak tasarlanmış makinalar ve ileri teknoloji sayesinde oluşturulmaktadır. Pleksi levha üretiminin başarıyla yapılabilmesi için, üretim sürecinde dikkat edilmesi gereken çok önemli noktalar bulunmaktadır.